Video - Ja
Lästid 5 minuter
Nivå Lätt


Video Jetmotorn

Delar och Funktion

Jetmotorn fungerar med hjälp av Aktion och Reaktion

Jetmotorn tar en stor portion luft och accelererar den bakåt. Vilket skapar en kraft framåt. Sir Isaac Newton visade att varje aktion har en reaktion och det är exakt därför Jetmotorn kan lyfta stora och tunga flygplan högt upp i luften.

Häng med så tar vi en genomgång av Jetmotorns delar och funktion.


Så här fungerar Jetmotorn!


Alla jetmotorer, som också kallas gasturbin motorer, fungerar enligt samma princip.

Luft sugs in i motorn med en fläkt. En kompressor som snurrar med hög hastighet komprimerar och höjer trycket i den insugna luften. Den komprimerade luften åker vidare in i brännkammaren, blandas med bränsle, exploderar och förbränns. De brinnande gaserna expanderar och skjuts ut på baksidan av motorn. När gasstrålarna skjuter bakåt, drivs motorn och flygplanet framåt. På vägen från brännkammaren passerar den heta gasstrålen turbinen och får den att snurra. Turbinen i sin tur snurrar kompressorn och fläkten eftersom dom är fästa i samma axel.Fläkt och Kompressor


Fläkten är den första delen i motorn. Fläkten suger in stora portioner av luft in i motorn och delar upp den i två delar. Den ena delen går rakt igenom motorns kärna och den andra delen går utanför kärnan.

Kompressorn består av många kompressorblad som snurrar fort runt sin egen axel och ökar trycket och temperaturen i luften. Med andra ord så komprimeras luften


Brännkammaren och Turbinen


I Brännkamaren blandas den komprimerade luften med bränsle, exploderar och skapar heta expanderande gaser.

Den heta expanderande gasen från brännkammaren får Turbinen att snurra med en otrolig hastighet runt sin egen axel som i sin tur driver kompressorn och fläkten eftersom dom är, som bekant. Ihopkopplade på samma axel.


Utblåset!


Motorns avgasrör är utblåset. Det är motordelen som skapar själva Dragkraften i motorn. Den varma luften som kommer från motorns kärna blandas med luften som gått utanför kärnan i motorns utblås som även gör att motorn blir lite tystare.

Jetmotorns delar och funktion
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Data Protection Policy.
Read more